Reklama

Sekret udanego sernika

Podstawą najlepszego sernika jest tłusty lub półtłusty ser, dobrze zmielony lub przetarty przez sito.

Dzięki temu po upieczeniu będzie jedwabisty. Bardziej delikatny Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli do masy dodamy trochę bitej śmietany oraz kieliszek koniaku, winiaku lub rumu. Alkohol sprawia też, że smak ciasta jest bardziej wykwintny.

Aby nie opadł

Sernik zawsze nieco opada po upieczeniu. Żeby zminimalizować ten proces, stosuję kilka bardzo prostych sztuczek. Najłatwiej jest zostawić ciasto na 15-20 minut w piekarniku po upieczeniu, żeby przestygło. Czasem też wbijam w masę serową 1-2 rurki makaronu, żeby podczas pieczenia mógł uchodzić z niej nadmiar pary.

Reklama

Ładny wierzch

Sernik będzie miał ładną złotawą skórkę, jeśli na 10 minut przed końcem pieczenia posmarujemy wierzch letnim, posłodzonym mlekiem.

Zamiast ciasta

Czasami nie wykładam ciastem tortownicy, w której piekę sernik, tylko układam na spodzie np. brzoskwinie z puszki. Ciasto jest wtedy soczyste i ma owocowy smak.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy