Serce z brzoskwiniami
Foremkę w kształcie serca możesz zrobić samodzielnie z podwójnie złożonej folii aluminiowej.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie osącz z zalewy. Z każdej połówki wytnij foremką serce. Kawałki owoców, które zostały pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż tłuszcz. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypuj suche składniki. Na koniec wlej ajerkoniak, dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i zmiksuj.
Foremkę w kształcie serca posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Z folii aluminiowej zrób kołnierz, ustaw w formie (ciasto w trakcie pieczenia trochę urośnie). Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż brzoskwiniowe serduszka. Piecz ok. 35 min w temp. 175°C. Gdy wystygnie, posyp posiekanymi pistacjami.
Zobacz także: