Sernik malinowy na zimno
Sernik delikatnie wyjmuj z foremki, żeby się nie ukruszył albo nie rozleciał. Najlepiej przedtem zanurz formę na kilka sekund w gorącej wodzie, a sernik wyjdzie bez trudu.
Przygotowanie:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Twaróg, jajka i skórkę pomarańczową zemleć dwukrotnie. Masę wymieszać z cukrem i galaretką cytrynową. Masło utrzeć na gładko. Ucierając, stopniowo dodawać do niego masę serową.
Gładką masę przełożyć do tortownicy przepłukanej zimną wodą lub do miseczek, w których sernik będzie tężał. Następnie na wierzchu masy ułożyć umyte i osuszone owoce (mogą być z mrożonki, rozmrożone lub z kompotu - w obu przypadkach dobrze osączone).
Zalać owoce lekko tężejącą czerwoną galaretką. Wstawić na 2 godziny do lodówki - ale nie do zamrażalnika! Sernik podawać ozdobiony listkami mięty. Można także ozdobić go kleksem ze śmietanki kremówki, ubitej z cukrem pudrem i łyżką rozpuszczonej żelatyny i schładzanej przez pół godziny w lodówce.
Zobacz także: