Sernik na zimno
Wiśnie w syropie to idealny dodatek do ciast i deserów. Idealne do długiego przechowywania. Z kolei sok z dodatkiem wody mineralnej i kostek lodu latem wspaniale ugasi pragnienie!
1. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, przełożyć do słoika, dodać kilka goździków i kawałek kory, ugnieść. Podgrzać 50 ml wody, rozpuścić cukier. Syropem cukrowym zalać owoce, słoik zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, wlać wodę, wstawić słoik. Pasteryzować 20 minut, licząc od zagotowania wody.
2. Składniki na spód zagnieść jak na kruszonkę, rozłożyć w formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 15 minut, wystudzić. Cytrynę sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć, zachować. Sok wycisnąć, pestki usunąć.
3. Żelatynę zalać 100 ml wody, odstawić do napęcznienia, potem podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Żółtka (jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodając porcjami twaróg, na koniec wymieszać z sokiem cytrynowym, otartą skórką i przestudzoną żelatyną.
4. Wiśnie osączyć z syropu. Na podpieczonym spodzie rozłożyć część masy serowej, obłożyć wiśniami (część odłożyć do dekoracji), przykryć pozostałą masą. Całość polać syropem, zrobić marmurkowy wzór, udekorować wiśniami, włożyć do lodówki do stężenia.