Ciasteczka pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Masą wylep spód tortownicy. Twaróg połącz z jajkami, cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny. Ucieraj 3 minuty mikserem ustawionym na niskie obroty. Potem je zwiększ. Dolej śmietanę, ucieraj kilka minut.
Dwa kawałki folii aluminiowej ułóż na krzyż na blacie. Na środku postaw tortownicę ze spodem z ciasteczek. Unieś wystające kawałki folii, owiń nimi brzeg tortownicy. Na spód wyłóż 1/2 masy serowej i umyte owoce. Przykryj je pozostałą masą. Formę ustaw w żaroodpornym naczyniu z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm tortownicy.
Sernik piecz godzinę w temp. 175°C. Schłodź. Udekoruj kisielem i karmelem.
Zobacz także: