Reklama

Sernik nowojorski

Na bazie polskiego twarogu.


Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 20 dag masła albo margaryny
  • 30 dag kruchych ciasteczek
  • 3 jajka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • po 20 dag malin, jagód i porzeczek
  • do dekoracji: kisiel z owoców leśnych, karmel

Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Masą wylep spód tortownicy. Twaróg połącz z jajkami, cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny. Ucieraj 3 minuty mikserem ustawionym na niskie obroty. Potem je zwiększ. Dolej śmietanę, ucieraj kilka minut.

Dwa kawałki folii aluminiowej ułóż na krzyż na blacie. Na środku postaw tortownicę ze spodem z ciasteczek. Unieś wystające kawałki folii, owiń nimi brzeg tortownicy. Na spód wyłóż 1/2 masy serowej i umyte owoce. Przykryj je pozostałą masą. Formę ustaw w żaroodpornym naczyniu z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm tortownicy.

Reklama

Sernik piecz godzinę w temp. 175°C. Schłodź. Udekoruj kisielem i karmelem.

Zobacz także:


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy