Sernik polany musem z mango
Od tego deseru nie będziecie mogli się oderwać. Palce lizać!
1. Ciastka owsiane rozkruszamy w melakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i budyń mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa, którą dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mak i likier migdałowy, mieszamy.
3. Na spodzie z ciastek układamy na przemian warstwy masy serowej i sera z makiem. Pieczemy ok. 45 minut w 160ºC. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 30 minut.
4. Mango odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dżem gotujemy 5 minut, dodajemy mango, mieszamy i studzimy. Wyjęty z formy sernik polewamy owocowym musem.