Reklama

Sernik polany musem z mango

Od tego deseru nie będziecie mogli się oderwać. Palce lizać!

Składniki na 16 porcji

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g zmielonego maku
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • puszka mango
  • 200 g dżemu morelowego
  • 5 łyżeczek likieru migdałowego

1. Ciastka owsiane rozkruszamy w melakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i budyń mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa, którą dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mak i likier migdałowy, mieszamy.

3. Na spodzie z ciastek układamy na przemian warstwy masy serowej i sera z makiem. Pieczemy ok. 45 minut w 160ºC. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 30 minut.

Reklama

4. Mango odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dżem gotujemy 5 minut, dodajemy mango, mieszamy i studzimy. Wyjęty z formy sernik polewamy owocowym musem.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy