Sernik w wersji mini
Deser podany w tej formie będzie także wyjątkową ozdobą stołu.
Przygotowanie
Sok jabłkowy wlej do rondelka, podgrzej. Wrzuć posiekane morele, odstaw na ok. 60 min. Następnie rozdrobnij blenderem na gładki mus. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na około 10 min, by napęczniała. Następnie podgrzej ją mieszając, aż się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, wsyp cukier, utrzyj mikserem. Kilka łyżek twarogu dodaj do przestudzonej żelatyny, wymieszaj. Przelej do twarogu, zmiksuj. Na koniec dodaj jeszcze ubitą śmietankę i znów wymieszaj.
Masę serowo-śmietanową wlej do foremek do ¾ ich wysokości. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wlej mus morelowy i wymieszaj widelcem tworząc esy-floresy. Wstaw do lodówki. Posiekane krówki włóż do rondelka. Wlej mleko i podgrzewaj, aż cukierki się rozpuszczą. Serniczki wyjmij z foremek.
Polej sosem krówkowym i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: