Sernik z białej czekolady z fetą podany z figami i winogronami
Moi rodzice to prawdziwi smakosze serników. Obojętnie, jaki by on nie był, to zawsze znika (chyba że w serze są rodzynki… to już inna kwestia − wtedy zdania są nieco podzielone). Sernik z białej czekolady z serem feta bardzo ich zaintrygował. Słodycz zestawiona ze słonawym serem? Tak, to naprawdę dobrze smakuje i tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że zasady w kuchni są po to, by je łamać! Jestem pewna, że takiej odsłony sernika jeszcze nie próbowaliście- pisze Justyna Dragan w książce "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit".

Składniki
na ciasteczkowy spód
- 180 g ciemnych markizów (kruchych ciastek przekładanych kremem)
- 50 g masła, stopionego i przestudzonego
na masę serową
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 300 g białej czekolady
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 150 g sera feta
- 100 g cukru
- 5 żółtek
na polewę
- 2 łyżki miodu
- 1 kopiasta łyżeczka naturalnego kakao
na dekorację
- 3 figi
- garść zielonych i czerwonych winogron
- 1 łyżka pistacji
Sposób przygotowania:
Ciasteczkowy spód: markizy zmiksować w malakserze na piasek. Wlać stopione i przestudzone masło, wymieszać. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać zwilżoną w wodzie dłonią. Schować do zamrażalnika na 5 minut. Następnie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, aż spód sernika stwardnieje.
Masa serowa: śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku. Do gorącej dodać posiekaną białą czekoladę, mieszać, aż się rozpuści, podgrzewając na najmniejszym ogniu, uważając, by się nie przypaliła i nie zwarzyła. Zdjąć z palnika, przestudzić. Zmielony twaróg, ser feta, cukier i żółtka zmiksować blenderem do gładkości. Wlać przestudzoną białą czekoladę, krótko zmiksować do połączenia. Uwaga! Ważne, by składniki podczas łączenia miały temperaturę pokojową. Jajka, twaróg i ser feta należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed użyciem. Masę serową przelać na podpieczony i wystudzony spód z ciasteczek. Piec w kąpieli wodnej (zob. s. 18) w 160°C przez około 60 minut, aż sernik będzie ścięty. Gdyby mocno się przypiekał, można nakryć go z góry folią aluminiową. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wtedy schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa: miód wymieszać z kakao, polać nim schłodzony sernik. Sernik udekorować winogronami, pokrojonymi figami oraz posypać pistacjami. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" autorstwa Justyny Dragan

Zobacz także: