Sernik z czereśniami na kruchym spodzie
Idealny deser do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na pyszny sernik z czereśniami na kruchym spodzie.

Składniki
- 500 g czereśni
- 500 g mielonego twarogu
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 125 g cukru
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę zagniatamy ze 150 g masła, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
2. Formę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją zimnym ciastem. Pieczemy w 180°C około 10 minut.
3. Czereśnie myjemy, drylujemy i osuszamy. Resztę masła rozpuszczamy w rondelku. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, układamy owoce, lekko je wciskając w masę. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: