Sernik z dodatkiem wiśni
Masło rozpuszczamy i studzimy. 175 g ciastek rozgniatamy, łączymy z masłem i powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Wstawiamy do lodówki.
Umyte i osuszone wiśnie drylujemy. Przekładamy na sitko, by osączyć z soku. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg. Dodajemy jogurt, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Stopniowo łączymy z bitą śmietaną. Dodajemy połowę wiśni, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Na sernik wykładamy resztę wiśni. Jeśli chcesz, by puściły sok, chwilę je podgrzej.
Zobacz także: