Czy pies może zjeść coś z grilla? Uważaj, czym częstujesz swojego psa
W maju w najlepsze zaczął się czas grillowania. Często na taką biesiadę na świeżym powietrzu zabieramy ze sobą psy, które rozmarzonym wzrokiem patrzą na jedzenie, które ląduje na ruszcie. Czy możemy czymś poczęstować psa, a jeżeli tak, to co grillowanego będzie dla niego zdrowym posiłkiem?

Tego nie podawaj psu podczas grilla. Jedzenie, które może zaszkodzić zwierzęciu
Choć zapach grillowanego mięsa może kusić psa, jednak większość naszego "ludzkiego" jedzenia nie nadaje się dla czworonoga do jedzenia.
Wiele typowych potraw z grilla zawiera przyprawy, tłuszcze i dodatki, które mogą być bardzo szkodliwe dla zwierząt.
Z pewnością unikamy podawania psu mięs przyprawionych i marynowanych. Takie przyprawy, czy marynaty do grillowanego mięsa często zawierają toksyczne dla psów czosnek i cebulę, a także pieprz, paprykę, sporą ilość soli i inne przyprawy, które podrażniają przewód pokarmowy psa i obciążają wiele organów.
Spożycie tak przyprawionego mięsa może prowadzić do problemów żołądkowych, a nawet zatrucia.
Na cenzurowanym są także kiełbasy i parówki. Podobnie jak marynaty zawierają dużo soli, konserwantów i tłuszczu, co obciąża trzustkę i wątrobę psa.
Psu także absolutnie nie podajemy kości mięsa z grilla - szczególnie drobiowe po obróbce cieplnej stają się kruche i mogą powodować perforację przewodu pokarmowego.
Spożycie przez psa tzw. gołych kości, czyli bez otoczki mięsa i w dodatku po poddaniu ich obróbce cieplnej są śmiertelnie niebezpieczne dla tych zwierząt.
Jednak nie wszystko stracone. Niewielkim nakładem pracy i kosztów możemy przygotować dla psa osobną porcję jedzenia, które jak najbardziej grillowane nada się do spożycia przez niego.
Grillowa uczta. Zdrowy i smaczny posiłek dla psa

Będąc na grillu i chcąc, by pies zjadł z nami taki posiłek w plenerze, możemy przygotować dla niego osobą porcję mięsa bez przypraw i marynaty.
O ile pies nie ma ścisłej diety, wrażliwego przewodu pokarmowego, ani alergii na żaden rodzaj mięsa, możemy poczęstować go grillowaną piersią z kurczaka lub indyka, filetem z dorsza lub łososia, które ugrillujemy zawinięte w folię aluminiową, lub kawałkiem wołowiny bez kości.
Możemy także ugrillować kawałek marchewki, dyni lub cukinii jako dodatek do mięsa. Po zdjęciu z rusztu potrawy należy psu przestudzić i podawać letnie, a nie gorące.
Kluczem w przygotowywaniu posiłku z grilla dla psa jest prostota i pozbawienie przypraw. Z takiej grillowej opcji pies z pewnością będzie zadowolony, a jego układ pokarmowy bezpieczny.