Sernik z jabłkami
1. Roztopić w rondlu 10 dag masła, gdy przestygnie wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem, ugnieść. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, oprószyć cynamonem, podsmażyć na pozostałym maśle. Gdy się zrumienią, przestudzić, rozłożyć na herbatnikach. Tortownicę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie przeszło zapachami), wstawić do lodówki.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować, wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Masę wylać na schłodzony spód, tortownicę ponownie owinąć folią i wstawić do lodówki.
3. Jabłko obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, rozłożyć na masie serowej. Sok zagotować, dodać żelatynę, a gdy się rozpuści, przecedzić, przestudzić. Galaretkę wylać na jabłka. Tortownicę owinąć folią, odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.