Reklama

Sezamki

Składniki

  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • po 10 dag zmielonej i niezmielonej pasty sezamowej

Przygotowanie:

Wyłóż formę (15x18 cm) papierem do pieczenia, wciskając go mocno w jej rogi, żeby sezamki miały regularny kształt.

Cukier podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu, by się skarmelizował i nabrał bursztynowej barwy. Powinno to zająć ok. 6 minut. Następnie dodaj niezmielony sezam i wymieszaj.

Rondel zdejmij z palnika i dodaj pastę sezamową, nie przerywając mieszania (przed wlaniem wymieszaj ją w słoiku, bo często wytrąca się z niej olej, a powinna mieć gładką konsystencję). Wlej olej kokosowy i mieszaj, aż składniki całkiem się połączą.

Reklama

Łopatką przełóż masę do formy i wygładź wierzch płaskim nożem. Wstaw formę do lodówki na pół godziny, żeby masa stwardniała, a później pokrój ją np. w prostokąty. l Sezamki będą bardziej chrupiące, jeśli posypiesz je prażonymi wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy