Sezamki
Przygotowanie:
Wyłóż formę (15x18 cm) papierem do pieczenia, wciskając go mocno w jej rogi, żeby sezamki miały regularny kształt.
Cukier podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu, by się skarmelizował i nabrał bursztynowej barwy. Powinno to zająć ok. 6 minut. Następnie dodaj niezmielony sezam i wymieszaj.
Rondel zdejmij z palnika i dodaj pastę sezamową, nie przerywając mieszania (przed wlaniem wymieszaj ją w słoiku, bo często wytrąca się z niej olej, a powinna mieć gładką konsystencję). Wlej olej kokosowy i mieszaj, aż składniki całkiem się połączą.
Łopatką przełóż masę do formy i wygładź wierzch płaskim nożem. Wstaw formę do lodówki na pół godziny, żeby masa stwardniała, a później pokrój ją np. w prostokąty. l Sezamki będą bardziej chrupiące, jeśli posypiesz je prażonymi wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: