Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy z ich udziałem warto postawić?

Sezon na czereśnie jest krótki. Warto go wykorzystać
Sezon na czereśnie jest krótki. Warto go wykorzystaćarchiwum prywatne
Pierogi z czereśniami - palce lizać!
Pierogi z czereśniami - palce lizać!archiwum prywatne

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

nadzienie

  • czereśnie
  • cukier do smaku
  • skórka cytrynowa
  • cynamon

do podania

  • jogurt naturalny
  • cynamon
Sos czereśniowy podkręci smak racuchów
Sos czereśniowy podkręci smak racuchówarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 jajko
  • 400 g kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sos czereśniowy

  • 400g czereśni
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
Clafoutis to francuski klasyk
Clafoutis to francuski klasykarchiwum prywatne

Składniki

  • 500 g czereśni
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Do podania

  • cukier puder do posypania
  • listki mięty
„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsatPolsat