Fasolka szparagowa nie tylko jako dodatek do dań. Jak ją wykorzystać?

Fasolkę szparagową warto również zamknąć w słoikach
Fasolkę szparagową warto również zamknąć w słoikacharchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Pstrąg zapiekany na kaszy owsianejPolsatPolsat

Składniki

  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 garście rukoli
  • 1 garść liści bazylii
  • ½ szklanki oliwy
Letnia zupa z fasolką szparagową
Letnia zupa z fasolką szparagowąarchiwum prywatne

Składniki

  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1 cebula
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • koperek
Sałatka z fasolką szparagową to pomysł na lekką kolację
Sałatka z fasolką szparagową to pomysł na lekką kolacjęarchiwum prywatne

Składniki

  • sałata masłowa lub lodowa
  • garść ugotowanej fasolki (może być i żółta i zielona)
  • ogórek gruntowy
  • ugotowane różyczki kalfiora
  • 1 pomidor
  • garść pestek słonecznika

sos winegret

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa

Składniki

  • ½ kg fasolki szparagowej żółtej
  • ½ kg fasolki szparagowej zielonej
  • pęk kwiatów kopru
  • liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • czosnek
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa

Marynata

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki miodu