Skrzydełka na ostro
Skrzydełka można zostawić w marynacie na noc, będą jeszcze lepsze. Podczas pieczenia można je smarować marynatą i kilka razy przewracać, by się równomiernie przypiekły.

Składniki
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 1 pęczek młodej marchewki
- 30 dag kapusty pekińskiej
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżeczka wiśniówki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 papryczka chilli
- imbir (3 cm)
- sól, pieprz
1. Przygotować marynatę z posiekanej papryczki chilli, startego imbiru, sosu sojowego, wiśniówki, miodu, 1 łyżki oleju i szczypty pieprzu. Natrzeć nią skrzydełka, wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 50 min w temp. 200°C.
2. Marchew oczyścić, pokroić na spore kawałki. Smażyć przez 5 min na pozostałym oleju, posypać cukrem, skarmelizować. Dodać pokrojoną w ćwiartki kapustę i pokrojoną w plasterki dymkę. Podlać sosem teriyaki i 2 łyżkami wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
3. Upieczone mięso ułożyć na warzywach, posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.