Skrzydełka na ostro
Skrzydełka można zostawić w marynacie na noc, będą jeszcze lepsze. Podczas pieczenia można je smarować marynatą i kilka razy przewracać, by się równomiernie przypiekły.
1. Przygotować marynatę z posiekanej papryczki chilli, startego imbiru, sosu sojowego, wiśniówki, miodu, 1 łyżki oleju i szczypty pieprzu. Natrzeć nią skrzydełka, wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 50 min w temp. 200°C.
2. Marchew oczyścić, pokroić na spore kawałki. Smażyć przez 5 min na pozostałym oleju, posypać cukrem, skarmelizować. Dodać pokrojoną w ćwiartki kapustę i pokrojoną w plasterki dymkę. Podlać sosem teriyaki i 2 łyżkami wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
3. Upieczone mięso ułożyć na warzywach, posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.