Śledzie
"Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.
Wtedy nogi same kierują mnie do ulubionego sklepu rybnego, a w głowie kotłują się szalone pomysły. Potem w lodówce zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie.
Liczba porcji: 12 Czas moczenia śledzi: 12 godzin
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 48 godzin
Składniki:
12 filetów śledziowych (matiasów)
Sposób przyrządzania:
Śledzie wymocz w wodzie z lodem przez 12 godzin, w międzyczasie trzykrotnie zmieniając wodę. Odsącz na sicie i dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Składniki:
4 wymoczone filety śledziowe
4 łyżki jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
1 łyżeczka curry
garść suszonych wiśni (można zastąpić rodzynkami)
1 łyżka miodu
½ łyżeczki soli
1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania:
Śledzie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Wiśnie namocz we wrzątku, po 30 minutach odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami filetów. Śledzie przełóż do słoja i wstaw do lodówki na dwa dni.
Składniki:
4 wymoczone filety śledziowe
4 łyżki jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
4-5 listków czosnku niedźwiedziego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Sposób przyrządzania:
Śledzie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki marynaty zmiksuj blenderem i dodaj do śledzi. Całość przełóż do słoja i marynuj przez dwie doby.
Składniki:
4 wymoczone filety śledziowe
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanych listków świeżego oregano (można zastąpić
1 łyżeczką suszonego)
½ małej papryczki chili
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka białego octu winnego
½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Śledzie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Czosnek utrzyj z solą, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i resztę składników marynaty. Wymieszaj wszystko z kawałkami śledzi i przełóż do słoja. Wstaw do lodówki na dwie doby.
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak