Kolacja bez chleba? Ewa Wachowicz serwuje taką zapiekankę
Przyzwyczailiśmy się do tego, żeby na śniadanie i kolację jeść chleb. Kanapki to pierwsze, co przychodzi nam na myśl, ale łatwo (i warto!) to zmienić. Istnieje wiele ciekawych przepisów, które sprawdzą się w przypadku kolacji. Dzisiaj się nimi podzielę.
Z racji jesiennego okresu warto postawić na przykład na sałatkę z pieczoną dynią. Jest ona smaczna i sycąca.
Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna). Jeżeli będzie to inny gatunek dyni, po upieczeniu należy pozbawić ją skórki. Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.
Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy. Wymieszać i odstawić. Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę. Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.
Zobacz również: Rarytas z babcinej spiżarni. Przepis na marynowaną cebulę
Przyzwyczailiśmy się, że jak muffinki, to tylko na słodko. Co powiecie na wytrawną wersję tego wypieku? Idealny na kolację we dwoje z lampką dobrego trunku.
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni. Dorzucić posiekaną cebulę.
Jaja wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i roztrzepać - widelcem lub miotełką. Dorzucić zieleninę. Usmażony boczek z cebulą nałożyć do foremek na muffinki, starając się przy tym, by znalazło się tam jak najmniej tłuszczu. Zalać roztrzepanymi jajkami. Wkruszyć trochę fety.
Wielu lubi galaretki, czy to drobiowe czy wieprzowe. Poniżej propozycja na jedną z nich, serwowaną w nietypowy sposób.
Opis przygotowania:
Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i zagotować. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez godzinę.
Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w tortownicy. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. Wstawić do lodówki na całą noc. Podawać pokrojone w trójkąty - z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
Zobacz również: Kulinarne sposoby na przeziębienie. Na co warto postawić?
Bardzo dobrym pomysłem na wieczorny posiłek jest też zapiekanka. Tym razem proponuję z oliwkami.
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. Wierzch posypać oliwkami. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone. Pod koniec zapiekania posypać startym serem.
Mimo że nie jestem zwolenniczką objadania się na noc, to proponuję zjeść coś dobrego, jednak niezbyt dużo i nie za późno. Mam nadzieję, że wśród powyższych przepisów znajdziecie coś dla siebie.
Zobacz również: Rozgrzewające potrawy na jesień. Co przygotować?