Śledziki w cytrynach
Śledziki w cytrynach Są aromatyczne i bardzo ciekawie wyglądają na stole. Małgorzata Kwiatkowska, Krapkowice.

Składniki
na 8 porcji
- ● 4 filety ze śledzia typu matias
- ● czerwona cebula
- ● 100 g suszonej żurawiny
- ● 2 ogórki kiszone
- ● 6 grzybków konserwowych
- ● 4 duże cytryny
- ● sok z połówki cytryny
- ● natka pietruszki
- ● łyżeczka octu balsamicznego
- ● pieprz
- ● olej
Filety moczę w wodzie. Następnie kroję w kostkę. Cebulę, ogórki i grzybki siekam, a żurawinę moczę w gorącej wodzie i odsączam. Do śledzia dodaję ogórki, cebulę, grzybki i zalewam octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem.
Wstawiam do lodówki na dobę. Następnego dnia przekrawam cytryny na pół i wydrążam miąższ. Łódki z cytryn wkładam na pół godziny do zamrażarki.
Do sałatki dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiam pieprzem, mieszam i wylewam nadmiar oleju. Sałatkę nakładam do zmrożonych łódek z cytryn, które idealnie zastępują miseczki.