Reklama

Śledziki w cytrynach

Śledziki w cytrynach Są aromatyczne i bardzo ciekawie wyglądają na stole. Małgorzata Kwiatkowska, Krapkowice.

Składniki na 8 porcji

  • ● 4 filety ze śledzia typu matias
  • ● czerwona cebula
  • ● 100 g suszonej żurawiny
  • ● 2 ogórki kiszone
  • ● 6 grzybków konserwowych
  • ● 4 duże cytryny
  • ● sok z połówki cytryny
  • ● natka pietruszki
  • ● łyżeczka octu balsamicznego
  • ● pieprz
  • ● olej

Filety moczę w wodzie. Następnie kroję w kostkę. Cebulę, ogórki i grzybki siekam, a żurawinę moczę w gorącej wodzie i odsączam. Do śledzia dodaję ogórki, cebulę, grzybki i zalewam octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem.

Wstawiam do lodówki na dobę. Następnego dnia przekrawam cytryny na pół i wydrążam miąższ. Łódki z cytryn wkładam na pół godziny do zamrażarki.

Do sałatki dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiam pieprzem, mieszam i wylewam nadmiar oleju. Sałatkę nakładam do zmrożonych łódek z cytryn, które idealnie zastępują miseczki.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy