Reklama

Reklama

Śliwki w boczku

Sylwestrowa przekąska.

Składniki

  • 200 g kalifornijskich śliwek
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • papryka mielona
  • 1/2 melona, np. Galia lub Canatloope
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Przygotowanie:

Jeśli śliwki są suche, moczymy je w wodzie 10-15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy. Jeśli są wystarczająco wilgotne, lekko nacinamy. Żółty ser kroimy w słupki i posypujemy mieloną papryką. Odstawiamy na kilka minut, aby ser przemacerował się z papryką. Następnie słupki wciskamy w suszone śliwki. Plastry boczku delikatnie oddzielamy od siebie, aby się nie przerwały. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim boczek. Plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i owijamy nimi śliwki z serem. Tak powstały rulonik przebijamy wykałaczką, żeby boczek nie odchodził od śliwek.

Reklama

Schłodzoną połówkę melona kroimy w niezbyt grube łódeczki. W każdą wbijamy po kilka śliwek na wykałaczkach. Łódeczki układamy na schłodzonych półmiskach lub talerzach.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje