Przygotowanie:
Jeśli śliwki są suche, moczymy je w wodzie 10-15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy. Jeśli są wystarczająco wilgotne, lekko nacinamy. Żółty ser kroimy w słupki i posypujemy mieloną papryką. Odstawiamy na kilka minut, aby ser przemacerował się z papryką. Następnie słupki wciskamy w suszone śliwki. Plastry boczku delikatnie oddzielamy od siebie, aby się nie przerwały. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim boczek. Plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i owijamy nimi śliwki z serem. Tak powstały rulonik przebijamy wykałaczką, żeby boczek nie odchodził od śliwek.
Schłodzoną połówkę melona kroimy w niezbyt grube łódeczki. W każdą wbijamy po kilka śliwek na wykałaczkach. Łódeczki układamy na schłodzonych półmiskach lub talerzach.
Zobacz także: