Słodkie co nieco
Szybko się je robi i równie szybko znikają z talerza: naleśniki, placuszki, racuchy.
Składniki na 10 porcji:
Na ciasto: 25 dag mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka oleju, sól
Na nadzienie: 1 kg mielonego twarogu, 3 szklanki cukru, szklanka śmietany, 2 jajka, owoce i świeża mięta do dekoracji, tłuszcz, bułka tarta, masło
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej, sól i wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Po tym czasie smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
2. Przygotuj nadzienie: jajka umyj i rozbij wprost do miski, dodaj cukier i ucieraj. Następnie dokładaj po łyżce mielonego twarogu i śmietany, nie przerywając ucierania.
3. Okrągłą tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Naleśniki smaruj z jednej strony nadzieniem i układaj w formie jeden na drugim. Ostatni naleśnik posyp wiórkami masła.
4. Formę z tortem naleśnikowym wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200° C ok. 30 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu posyp tort cukrem pudrem (lub polej roztopioną czekoladą), udekoruj dowolnymi owocami i listkami świeżej mięty. Podawaj na ciepło.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut
Porcja: 270 kalorii
Składniki na 30-35 sztuk: 1/2 kg mąki, 5 dag świeżych drożdży lub 2,5 dag suchych, 1-2 łyżki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, jajko, tłuszcz do smażenia, sól, konfitura, cukier puder, listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, zrób w kopczyku dołek. Do wgłębienia wkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej 1/2 szklanki letniego mleka (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką bez robienia zaczynu). Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie, gdy rozczyn jest już gotowy, dodaj resztę letniego mleka, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - dodaj łyżkę przesianej mąki, a jeśli zbyt gęste - odrobinę mleka. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło i podwoiło swą objętość.
3. Przygotuj kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieraj łyżką, za każdym razem maczając ją w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Porcję ciasta od razu wrzucaj na patelnię i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuszki się przypalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Racuchy układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
4. Ciepłe podawaj z konfiturą i owocami, posypane cukrem pudrem oraz cynamonem, udekorowane listkami mięty.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 310 kalorii
Składniki na 16 sztuk: 17 dag serka wiejskiego, 3 jajka, 6 dag masła, pomarańcza, 6 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 i 1/2 łyżki cukru, sól, szczypta cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odstaw w chłodne miejsce. Masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i przestudź. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, następnie przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok.
2. Do miski przełóż serek wiejski, żółtka, przestudzone masło, łyżkę soku z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach lub drewnianą łyżką. Na koniec dodaj jeszcze startą skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka i wszystko lekko wymieszaj.
3. Na lekko wysmarowaną tłuszczem patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
4. Po zdjęciu z patelni, placuszki układaj na ręczniku papierowym. Gdy nieco przestygną i osączą z nadmiaru tłuszczu, podawaj je jeszcze ciepłe z syropem klonowym lub płynnym miodem. Smakują wybornie także z plastrami świeżej soczystej pomarańczy i posypane wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 250 kalorii
Składniki na 20 sztuk: 4 jajka, 18 dag mąki, 1 kg kwaśnych jabłek, 20 dag sera białego (najlepiej dwukrotnie mielonego), łyżka miodu, łyżka posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1-2 łyżki cukru, łyżeczka masła, olej do smażenia, opakowanie słodkiego serka homogenizowanego
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, przekrój każde na pół i usuń gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzyj na tarce i od razu skrop sokiem z cytryny. Pozostałe pokrój w kostkę lub w słupki (trochę odłóż do dekoracji). Jabłka duś 5 minut z odrobiną wody i masła. Możesz także dodać troszkę cynamonu i cukru do smaku. Od czasu od czasu zamieszaj.
2. Jajka umyj, rozbij - oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do naczynia przesiej mąkę, dodaj żółtka, starte na tarce jabłka, twaróg, miód oraz migdały. Posól, dopraw do smaku cynamonem i wymieszaj wszystko mikserem na gładką masę. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
4. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem kładź porcje ciasta lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron na rumiano i układaj na papierowym ręczniku.
5. Jeszcze ciepłe placki smaruj na przemian serkiem homogenizowanym i duszonymi jabłkami. Układaj po kilka w wieżyczki i podawaj udekorowane cząstkami jabłek.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 255 kalorii
Świat i Ludzie 14/2011