Słodkie ziemniaki: Zdrowie na talerzu

Wartości odżywcze batatów są niedoceniane na polskich stołach. Tymczasem ich jedzenie poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jak przyrządzić je z wołowiną? Oto przepis.

Upieczone bataty dekorujemy ziołami
Upieczone bataty dekorujemy ziołamiPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 bataty, czyli słodkie ziemniaki
  • 3 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g rodzynek
  • 100 g sera cheddar
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • po 2 gałązki świeżej mięty i bazylii
  • biały ocet winny
50 min
4

Przygotowanie

Bataty szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy. 

Cebule i czosnek obieramy. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, a jedną w półplastry. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy mięso i rodzynki. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i solą, smażymy, co jakiś czas mieszając. 

Gałązki bazylii i mięty płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i grubo siekamy. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Bataty przekrawamy na pół, delikatnie wydrążamy łyżką środek, wykładamy na nie mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 10 minut w 200º C. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z 2-3 łyżkami octu. Dodajemy półplastry cebuli i dusimy, by zmiękła. Upieczone bataty przekładamy na półmisek, dekorujemy cebulą i posypujemy miętą oraz bazylią.  

Zobacz także:

Jak wyglądać profesjonalnieINTERIA