Słodkie ziemniaki: Zdrowie na talerzu
Wartości odżywcze batatów są niedoceniane na polskich stołach. Tymczasem ich jedzenie poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jak przyrządzić je z wołowiną? Oto przepis.
Przygotowanie
Bataty szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebule i czosnek obieramy. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, a jedną w półplastry. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy mięso i rodzynki. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i solą, smażymy, co jakiś czas mieszając.
Gałązki bazylii i mięty płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i grubo siekamy. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Bataty przekrawamy na pół, delikatnie wydrążamy łyżką środek, wykładamy na nie mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 10 minut w 200º C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z 2-3 łyżkami octu. Dodajemy półplastry cebuli i dusimy, by zmiękła. Upieczone bataty przekładamy na półmisek, dekorujemy cebulą i posypujemy miętą oraz bazylią.
Zobacz także: