Reklama

Słodko słono

Muffiny z kremem wykonasz bez problemu. Zarezerwuj pół godziny.

Czas przyrządzenia: 35

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżka olejku waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka

Składniki na krem

  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki obranych pistacji
  • 200 g białej czekolady drobno posiekanej
  • pół łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 3 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie

Zrób krem. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj masło i pistacje. Doprowadź do wrzenia i wrzuć czekoladę. Wmieszaj barwnik i zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki.

Do misy miksera włóż masło, wsyp cukier i ucieraj, by powstała puszysta masa. Mieszając, wbijaj kolejno jajka i wlej olejek. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. 

Formę do muffinów wyłóż papilotkami. 

Ciasto rozdziel pomiędzy 12 papilotek, używając dwóch łyżek, i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temp. 180˚C. 

Reklama

Krem wyjmij z lodówki i ubij mikserem. 

Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj wystudzone babeczki. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami. 

Zobacz także: 




Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: muffiny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy