Słodko słono
Muffiny z kremem wykonasz bez problemu. Zarezerwuj pół godziny.
Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżka olejku waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
na krem
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki obranych pistacji
- 200 g białej czekolady drobno posiekanej
- pół łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
- 3 łyżki posiekanych pistacji
Przygotowanie
Zrób krem. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj masło i pistacje. Doprowadź do wrzenia i wrzuć czekoladę. Wmieszaj barwnik i zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki.
Do misy miksera włóż masło, wsyp cukier i ucieraj, by powstała puszysta masa. Mieszając, wbijaj kolejno jajka i wlej olejek. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
Ciasto rozdziel pomiędzy 12 papilotek, używając dwóch łyżek, i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temp. 180˚C.
Krem wyjmij z lodówki i ubij mikserem.
Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj wystudzone babeczki. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.
Zobacz także: