Smaczne i zdrowe
Przedłużają młodość i chronią przed wieloma chorobami. Są pyszne i na gorąco i na zimno.


Gdyby ryby częściej gościły na naszych stołach, bylibyśmy dużo zdrowsi. Zawierają bowiem wiele cennych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są przede wszystkim bogate w kwasy omega- 3 (znane z właściwości antynowotworowych) oraz wit. D i A. Najzdrowsze są ryby gotowane na parze, pieczone w folii lub na elektrycznym grillu, duszone, ewentualnie smażone na niewielkiej ilości oliwy. Wielkim przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Aby nie straciła soczystości, warto ją piec w folii aluminiowej. Wielu zwolenników ma również zupa przygotowana z kilku gatunków. Ryby doskonale smakują też na zimno. W 100 g ryb jest 70-200 kcal. Bardzo tłuste są śledzie i łosoś. Jeżeli odchudzasz się, sięgnij raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka lub flądrę.
Filet z łososia w ziołach
Składniki (4 porcje):
- 80 dag łososia (filet)
Przygotowanie
Łososia oczyść, z mięsa zdejmij skórę i ewentualnie wyjmij ości. Filet umyj, lekko osusz serwetką i pokrój na kawałki jednakowej wielkości. Pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i włóż do lodówki na 20 min. Na patelni rozgrzej olej z masłem i opiekaj porcje łososia po 5 minut z każdej strony. Koperek, rozmaryn i tymianek grubo posiekaj. Łososia rozłóż na talerze, udekoruj ziołami, obłóż liśćmi sałaty, cytryną i połówkami pomidorków.
Czas przygotowania: 40 minut 390 kcal/1 porcja
Sałatka w sosie miodowym
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie
Łososia pokrój w spore kawałki i usmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni i lekko przestudź. Paprykę opiecz w piekarniku (20 min), przestudź, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w paseczki. Sałaty opłucz. Duże liście podrzyj. Chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek pokrój w talarki lub posiekaj. Dodaj do papryki i sałat. Dobrze wymieszaj. Sałatkę przełóż na półmisek, na wierzch połóż łososia. Musztardę utrzyj z sosem sojowym, miodem i resztą oleju. Przypraw solą i pieprzem. Polej sosem tuż przed podaniem.
Czas przygotowania: 45 minut 380 kcal/1 porcja
Roladki z dorsza w sosie pikantnym
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie
Filety opłucz, osusz, lekko posól i pokrop sokiem z cytryny. Na każdym filecie połóż 1/4 cytryny i kilka gałązek tymianku. Delikatnie zwiń w roladki i zepnij. Połóż roladki na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem i piecz w temp 180 st. C ok. 10-12 min. Żółtka ubijaj, powoli dodając musztardę, sól, sok z cytryny i na koniec miękkie masło. Ubijaj tak długo, aż sos stanie się jedwabiście gładki. Posiekaj szalotkę, kapary i natkę z pietruszki. Dodaj do sosu. Ogórek zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do sosu i wymieszaj. Dopraw tabasco, solą i białym pieprzem. Na półmisku ułóż roladki. Tuż przed podaniem, podgrzej sos i polej ryby. Ozdób cytryną.
Czas przygotowania: godzina 410 kcal/1 porcja
Ryba po grecku
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie
Włoszczyznę opłucz i zetrzyj na tarce. Cebule obierz, pokrój w talarki. Warzywa podsmaż 5-6 min. Podlej wodą, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj z koncentratem. Duś pod przykryciem ok. 40 minut. Rybę skrop sokiem z cytryny. Posól i odstaw do lodówki na 30 minut. Rybę maczaj w jajku i mące. Usmaż z obu stron. Podawaj z warzywami.
Czas przygotowania: godzina370 kcal/1 porcja
Zupa rybna
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki pokrój w plasterki. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kawałki ryb. Chwilę smaż i zalej wywarem warzywnym. Doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj ok. 15 min. Jogurt dokładnie wymieszaj z mąką. Połącz z zupą i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Natkę opłucz, drobno posiekaj i dodaj do zupy pod koniec gotowania. Dopraw i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 45 minut 220 kcal/1 porcja
Jog