Smaczne nadzienie
Dziś serwujemy warzywa faszerowane w wersji dla mięsożerców.
Składniki na 4 porcje: 4 duże strąki papryki, 12,5 dag pęczaku (grubej kaszy jęczmiennej), 1 ząbek czosnku, 25 dag cukinii, 15 dag kabanosów, 1 pęczek oregano, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól, 1 łyżka startego parmezanu, 10 dag owczego sera, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, świeże zioła do dekoracji.
Papryki umyć, ściąć wierzchy, wyciąć środki z nasionami. Strąki gotować 15 minut w posolonej wodzie. Kaszę opłukać na sitku, osączyć, przesypać do garnka. Zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 10 minut, odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię opłukać, pokroić w plasterki. Kabanosy pokroić w plasterki. Oregano posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim czosnek i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z pęczakiem, kabanosami, oregano i startym parmezanem. Farsz nałożyć do papryk. Ułożyć je w żaroodpornej formie. Ser owczy pokruszyć i utrzeć go ze śmietaną. Nałożyć po porcji na wierzch każdej papryki z farszem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.
Składniki na 4 porcje: 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 250 ml soku pomidorowego, sól, pieprz, 15 dag ryżu, 2 pomidory, 2 fenkuły (koper włoski), gałka muszkatołowa, 20 dag marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 20 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 dag parmezanu, szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji.
Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż, gotować 20 minut. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do ryżu pod koniec gotowania.
Fenkuły oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż. Gotować 12 minut w wodzie przyprawionej gałką muszkatołową. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Cebulę i marchew lekko zrumienić na rozgrzanym oleju. Dołożyć mielone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć dalej, aż mięso ładnie się zrumieni. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do fenkułów. Ułożyć je na pomidorowym ryżu. Posypać grubo startym parmezanem. Danie udekorować natką pietruszki i szczypiorkiem.