Reklama

Smakołyki z gryki

Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami

Składniki na 6-8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol lub dowolnego innego sera z niebieską pleśnią, 20 dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka, 3 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, zioła prowansalskie, sól, świeżo mielony czarny pieprz, świeży koperek i pietruszka do posypania

1. Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby sięgała 2 cm ponad kaszę. Doprowadź do wrzenia, osól, zmniejsz płomień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut, aby kasza jeszcze spęczniała.

Reklama

2. Ser feta oraz rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść lub obierz ze skórki (jeśli są mocniej zabrudzone), ale na pewno ich nie myj. Grzyby pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Połowę odłóż, pozostałe podsmaż na łyżce masła.

3. Kaszę przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, możesz też przepuścić ją przez maszynkę. Do rozdrobnionej kaszy dodaj obydwa rodzaje serów pokrojone w kostkę oraz podsmażone na maśle pieczarki. Następnie wbij jajka i wszystko wymieszaj. Powstałą masę przypraw ziołami, solą oraz czarnym pieprzem.

4. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj wierzch. Rzędami układaj pozostałe surowe pieczarki. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekankę piecz 45 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło lub zimno posypaną ziołami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 65 minut

Porcja: 330 kilokalorii

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na 4-6 porcje: 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżka oleju, żółtko, ok. 1/2 szklanki gorącej wody, 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża cebula, 25 dag twarogu, 20 dag wędzonej lub parzonej słoniny, mielona słodka papryka, sól, czarny pieprz, kwaśna śmietana

1. Mąkę przesiej do wysokiej miski, dodaj żółtko, olej, szczyptę soli oraz gorącą wodę - dolewaj ją powoli, mieszając drewnianą łyżką. Następnie odłóż łyżkę i dłońmi zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę i przykryj ściereczką, aby nie wysychało.

2. Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją razem z pokrojoną w kostkę wędzoną słoniną. Połowę smażonej słoniny z cebulą odstaw, pozostałą wraz z kaszą i serem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałą masę przypraw papryką, solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Gdyby masa nie była dość spójna, dodaj żółtko lub łyżkę śmietany i skosztuj, czy farszu nie trzeba ponownie przyprawić.

3. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Wykrawaj z niego niewielkie kółka. Na każdym układaj porcję farszu i starannie zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj chwilę od momentu, aż wypłyną. Podawaj zaraz po przygotowaniu, polane pozostałą słoniną z cebulką. Możesz też podać do nich kwaśną śmietanę. Pierogi smakują także znakomicie następnego dnia odgrzane na patelni z odrobiną tłuszczu.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 415 kilokalorii

Jabłka z krupniokiem

Składniki na 8 porcji: 60 dag kaszanki, 5-7 dag kaszy gryczanej, 8 niewielkich czerwonych jabłek o twardym miąższu, 1-2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka musztardy, łyżka miodu, 2 łyżki ketchupu, sos tabasco, majeranek, szczypta chili, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

1. Kaszę ugotuj na sypko w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Następnie przerzuć ją na sitko i odstaw do osączenia i ostygnięcia.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i zeszklij na tłuszczu w wysokiej patelni lub płaskim rondlu. Do smażącej się cebuli dodaj rozdrobnioną kaszankę i smaż na silnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 7 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, musztardę, kaszę gryczaną oraz miód i wszystko wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę razem. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, chili, tabasco oraz majerankiem.

3. Jabłkom zetnij wierzch, ostrożnie wydrąż środki (pozostawiając nieco miąższu przy skórce) i napełnij je przygotowanym farszem tak, by wystawał ponad jabłko.

4. Formę żaroodporną nasmaruj tłuszczem. Ustaw w niej przygotowane jabłka. Formę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C. Zapiekaj około 10 minut. Jabłka z kaszanką podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, jeszcze gorące - z ostrą musztardą i jasnym pieczywem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut

Porcja: 345 kilokalorii

Kotleciki gryczane

Składniki na 5-6 porcji: 20-25 dag kaszy gryczanej, pieprz, 30 dag twarogu, 2 jajka, 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, pęczek natki, szklanka płatków owsianych, olej, niewielki por, sól

1. Kaszę wsyp do osolonego wrzątku. Ugotuj ją na sypko, następnie przerzuć na sito, odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Por oczyść, opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Zwiędłe części usuń, resztę pokrój dość drobno.

3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim por. Do miski przełóż ugotowaną kaszę oraz smażony por i wymieszaj. Następnie zetrzyj ser pleśniowy, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i dodaj do miski z kaszą i porem. Na koniec wbij jajka, dodaj siekaną natkę i wszystko starannie wymieszaj drewnianą łyżką.

4. Świeżą natkę drobno posiekaj i dodaj do składników w misce. Przypraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Koniecznie skosztuj, czy farsz jest dobrze przyprawiony, bo mdłe kotlety nie będą smaczne. W razie potrzeby jeszcze dopraw. Teraz farsz wyrabiaj dłońmi.

5. Z masy formuj zgrabne, niewielkie kotleciki, a następnie obtaczaj je w płatkach owsianych. Smaż każdy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

6. Kotlety gryczane podawaj na ciepło z ziemniakami z wody oraz świeżymi pomidorami z cebulą. Znakomicie smakują też serwowane z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Nie nakładaj jej bezpośrednio na gorące kotlety, lecz osobno. Możesz też śmietanę połączyć z łyżką majonezu i drobno siekanym koperkiem.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 420 kilokalorii

Świat i Ludzie 3/2012

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy