Reklama

Smakowite drożdżówki

Idealne na drugie śniadanie lub małe co nieco między posiłkami.

Szwedzkie bułeczki z żurawiną lub wiśniami

Składniki na 12 sztuk: Na ciasto: 330 ml mleka, 1 łyżeczka szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy, 6 dag roztopionego masła lub margaryny, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie suchych drożdży (7 g), 50 dag mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko, 1 łyżka mleka, suszona żurawina lub wiśnie.

Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, dodaj szafran lub kurkumę, zagotuj. Gdy wystygnie, dodaj masło i cukier, następnie roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, wymieszaj. Wlej zawartość rondelka, wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Reklama

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Podziel na 12 równych części. Z każdej przygotuj wałeczek o długości ok. 35 cm a następnie uformuj w kształcie litery C.  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki, zachowując odstępy między nimi, by w czasie pieczenia mogły swobodnie urosnąć). Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Tuż przed pieczeniem w każdy z końców litery S wciśnij po suszonej żurawinie lub wiśni i posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 180° C przez 15-20 minut.

Drożdżówki z rodzynkami i lukrem

Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 6 dag roztopionego masła lub margaryny, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanku cukru pudru, 5 łyzek wody. cukier wanilinowy, 3 łyżeczki suszonych drożdży. Pól opakowania rodzynek.

Przygotuj: Na stolnicy lub blacie wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dodaj jajka, mleko, roztopiony tłuszcz i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Dodaj rodzynki. Ponownie zagnieć. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by urosło, na 60-90 minut.

Przygotuj lukier z cukru pudru i wody. Powinien być dość gęsty.

Ciasto przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Podziel na trzy części. Uformuj z nich długie ruloniki (jak na kopytka), następnie potnij na kawałki ok. 30 centymetrowe i z trzech takich wałeczków zaplataj warkocze.

Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie każdą drożdżówkę posmaruj lukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20 minut.

Drożdżówki z marmoladą

Składniki na 10-15 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 jajka, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 5 dag masła lub margaryny. Ponadto: twarda marmolada owocowa, 1 jajko, cukier puder, papier do pieczenia.

Masło lub margarynę roztop w rondelku. Drożdże rozetrzyj z 1/2 łyżki cukru. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj drożdże z cukrem. Pozostaw na 20 min. Po tym czasie dodaj resztę mąki i mleka, wystudzony tłuszcz, rozmącone jajka, sól oraz pozostały cukier. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

Na stolnicę posypaną mąką wyłóż ciasto, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pokrój na mniejsze prostokąty. Na każdy nałóż po 3 łyżeczki marmolady, zwiń wzdłuż dłuższego boku i dokładnie zlep końce. Każdą drożdżówkę zwiń, jakbyś chciała ją przekręcić. Tępą stroną noża zrób wgłębienia na końcach ciasta.

Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Wstaw blachę i piecz drożdżówki na złoty kolor przez 25-30 min. Gdy wystygną, oprósz je cukrem pudrem.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: drożdżówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy