Reklama

Smażmy placki

Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

Placki po węgiersku z mięsnym sosem

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

Składniki na sos mięsny

  • 600 g łopatki lub szynki
  • 40 g parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek
  • olej
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

Umyj i osusz mięso. Pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony boczek. Cebulę i marchew obierz, a paprykę oczyść. Pokrój wszystkie warzywa w niedużą kostkę.

Obierz ze skórki pieczarki i pokrój je w ćwiartki. Dodaj do mięsa razem z resztą warzyw. Dopraw wszystko mieloną papryką i wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Duś ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.

Przygotuj placki: obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Kładź na patelni porcje ziemniaczanej masy i smaż z obu stron na złoto. Wyłóż placki na talerze i polej mięsnym sosem. Smacznego!

Reklama

Placki z cukinii, z jogurtem lub sosem pomidorowym

Składniki na placki

  • duża cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • oliwa
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 duży jogurt naturalny
  • koper

Składniki na sos pomidorowy

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów malinowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • garść listków bazylii

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę, sól, pieprz, jajko i mleko oraz startą na dużych oczkach cukinię. Rozgrzej patelnię z oliwą. Nałóż łyżkę masy i smaż placuszki przez 2 minuty. Gdy się zarumienią, przewróć i smaż kolejne 2 minuty.

Przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone pomidory, wlej ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje, na koniec dodając posiekaną bazylię.

Podawaj placki z jogurtem i koperkiem lub sosem pomidorowym.

Placki ziemniaczane z łososiem, koprem i serkiem

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej

Składniki dodatkowe:

  • 100 g serka kremowego śmietankowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • koperek
  • 300 g łososia wędzonego

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij na sicie nadmiar soku, a następnie przełóż do miski.

Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków razem z połową rozdrobnionego łososia.

Wbij do ziemniaków jajka i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i wymieszaj.

Smaż placki z obu stron na oleju, aż się zarumienią. Wymieszaj serek z jogurtem.

Podawaj placki gorące z porcją jogurtu, łososiem i koperkiem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy