Smażmy placki
Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.
Przygotowanie:
Umyj i osusz mięso. Pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony boczek. Cebulę i marchew obierz, a paprykę oczyść. Pokrój wszystkie warzywa w niedużą kostkę.
Obierz ze skórki pieczarki i pokrój je w ćwiartki. Dodaj do mięsa razem z resztą warzyw. Dopraw wszystko mieloną papryką i wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Duś ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.
Przygotuj placki: obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Kładź na patelni porcje ziemniaczanej masy i smaż z obu stron na złoto. Wyłóż placki na talerze i polej mięsnym sosem. Smacznego!
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, sól, pieprz, jajko i mleko oraz startą na dużych oczkach cukinię. Rozgrzej patelnię z oliwą. Nałóż łyżkę masy i smaż placuszki przez 2 minuty. Gdy się zarumienią, przewróć i smaż kolejne 2 minuty.
Przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone pomidory, wlej ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje, na koniec dodając posiekaną bazylię.
Podawaj placki z jogurtem i koperkiem lub sosem pomidorowym.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij na sicie nadmiar soku, a następnie przełóż do miski.
Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków razem z połową rozdrobnionego łososia.
Wbij do ziemniaków jajka i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i wymieszaj.
Smaż placki z obu stron na oleju, aż się zarumienią. Wymieszaj serek z jogurtem.
Podawaj placki gorące z porcją jogurtu, łososiem i koperkiem.
Zobacz także: