Smażmy placki

Placki po wegiersku
Placki po wegiersku123RF/PICSEL

Placki po węgiersku z mięsnym sosem

Składniki

na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

na sos mięsny

  • 600 g łopatki lub szynki
  • 40 g parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek
  • olej
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Placki z cukinii, z jogurtem lub sosem pomidorowym

Placki z cukinii
Placki z cukinii123RF/PICSEL

Składniki

na placki

  • duża cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • oliwa
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz

dodatkowe

  • 1 duży jogurt naturalny
  • koper

na sos pomidorowy

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów malinowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • garść listków bazylii

Placki ziemniaczane z łososiem, koprem i serkiem

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki

na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej

dodatkowe:

  • 100 g serka kremowego śmietankowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • koperek
  • 300 g łososia wędzonego
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?