Smażone cevapcici
Cevapcici zamiast smażyć, można grillować ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Aby dobrze trzymało się patyczków, należy je namoczyć w zimnej wodzie.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić 1 łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
2. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (8 listków zostawić w całości). Cebulę posiekać.
3. Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem.
4. Uformować 16 niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce. W 8 z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po 1 listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około 10 minut.
5. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić.
6. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.
Zobacz także: