Smażone sajgonki na ostro
Przysmak z kuchni orientalnej.

Składniki
- 1 opakowanie mrożonego ciasta do spring rollsów
- 30 dag mięsa mielonego
- 25 dag makaronu ryżowego
- 2 czerwone cebule
- po 1 zielonej i czerwonej papryce
- 15 dag orzeszków ziemnych
- 12 łyżek sosu chili
- 1 l oleju
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól
1. Ciasto rozmrozić. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wyłożyć mielone mięso, smażyć 6 minut, ciągle mieszając. Dodać cebulę, paprykę, orzeszki, smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i 1/2 łyżki sosu chili. Odcedzony makaron pokroić na kawałki, dodać do mięsa i warzyw, wymieszać.
4. Rozmrożone płaty ciasta do spring rollsów napełnić nadzieniem, zawijać jak krokiety (wyjdzie 16 sztuk).
5. Olej mocno rozgrzać, smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu przez ok. 4 minuty, aż będą chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Osobno podawać sos chili do maczania.
Zobacz także: