Reklama

Smażone sajgonki na ostro

Przysmak z kuchni orientalnej.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta do spring rollsów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 25 dag makaronu ryżowego
  • 2 czerwone cebule
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 12 łyżek sosu chili
  • 1 l oleju
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól

1. Ciasto rozmrozić. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. 

2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. 

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wyłożyć mielone mięso, smażyć 6 minut, ciągle mieszając. Dodać cebulę, paprykę, orzeszki, smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i 1/2 łyżki sosu chili. Odcedzony makaron pokroić na kawałki, dodać do mięsa i warzyw, wymieszać. 

4. Rozmrożone płaty ciasta do spring rollsów napełnić nadzieniem, zawijać jak krokiety (wyjdzie 16 sztuk). 

5. Olej mocno rozgrzać, smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu przez ok. 4 minuty, aż będą chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Osobno podawać sos chili do maczania.

Zobacz także:

Reklama

Cebularze drożdżowe z kremowym serem


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy