Śniadanie mistrzów
Na dobry początek dnia warto zjeść coś pożywnego, co zagwarantuje energię, korzystnie wpłynie na zdrowie i poprawi samopoczucie.
Składniki: 2 czerwone papryki, 2 ogórki konserwowe, 10 dag żółtego sera pokrojonego w plastry, sól, 4 kromki białego chleba, 10 dag parmezanu w kawałku, zioła.
Paprykę i ogórki umyj, pokrój w szersze paski. Na połowę kromek chleba połóż żółty ser, na nim pokrojoną paprykę i ogórki oraz plasterki parmezanu. Kromki przykryj pozostałym chlebem. Następnie rozgrzej toster i włóż do niego kanapkę. Zapiekaj przez 4 minuty. Przed podaniem kanapki udekoruj listkami ziół.
Składniki: 15 dag twarogu, po łyżce musztardy, posiekanego szczypiorku, pietruszki i estragonu, sól, pieprz, 2 pomidory, 4 rzodkiewki, 4 liście sałaty, 2 młode cebulki, 6 kromek chleba, 4 plastry szynki.
Dwie łyżki twarogu utrzyj z musztardą.
Pozostały twaróg wymieszaj z ziołami, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, aby stężał.
Cztery kromki chleba posmaruj połową pasty ziołowej. Na każdy połóż plasterek pomidora i posyp posiekaną cebulką. Przykryj następną kromką chleba posmarowaną pastą. Na wierzch połóż liść sałaty i zwinięty w rulonik plasterek szynki. Przykryj pozostałymi kromkami.
Każdą kanapkę udekoruj kopczykiem twarogu doprawionego musztardą, na wierzch wciśnij rzodkiewkę. Wszystkie warstwy połącz wykałaczką.
Składniki: 80 dag dyni, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól l pieprz czarny świeżo zmielony, 8 jajek, szczypta mielonej papryki, garść posiekanej pietruszki, 2 łyżki masła.
Dynię umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń pestki. Następnie odetnij skórkę, a miąższ pokrój w półksiężyce. Cebule obierz i pokrój w talarki.
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z dynią. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem, zalej małą ilością wody i duś przez około 10 minut.
Jajka wbij do miski. Dodaj sól i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni roztop masło, rozłóż warzywa. Wszystko zalej ubitymi jajkami i smaż, aż się zetną. Posyp mieloną papryką.
Danie podawaj na ciepło z dodatkiem sosu beszamelowego.
Składniki: 4 jajka, 4 trójkąciki sera topionego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, zioła do dekoracji.
Jajka ugotuj na twardo. Schłódź je zimną wodą i poczekaj, aż wyschną. Następnie obierz je i razem z serem zetrzyj na tarce o małych oczkach, do miski.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek podziel na ząbki i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Masę wrzuć do miski z jajkami, połącz z majonezem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Pastę jajeczną dopraw solą i pieprzem. Podawaj najlepiej z ciemnym pieczywem. Dla dekoracji można posypać ją posiekanymi ziołami i drobno pokrojoną czerwoną papryką.
Składniki: 20 dag mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, skórka z cytryny, 1/2 kostki masła, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 40 dag mandarynek z puszki, szklanka śmietany kremówki, pół szklanki jogurtu, łyżka niesłodzonego musli, tłuszcz i mąka krupczatka do formy.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową.
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na gładką masę, a z białek ubij sztywną pianę.
Do żółtek wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i wymieszaj. Pod koniec dodaj pianę z białek i wyrób gładkie ciasto.
Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175° C przez 60 minut, następnie schłódź.
Mandarynki odsącz z zalewy.
Ubij na sztywno śmietanę i lekko wymieszaj z jogurtem. Kiedy keks wystygnie, wyjmij go z formy i pokrój w plasterki.
Na każdą porcję połóż mandarynki, posmaruj warstwą kremu jogurtowego i posyp musli.
Składniki: 40 dag ciasta francuskiego, jajko do posmarowania, 8 parówek, ziarna sezamowe do posypania.
Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek i pokrój go na 8 podłużnych trójkątów. Parówki na końcach ponacinaj na krzyż. Każdą z nich owiń kawałkiem ciasta. Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200°C przez około 10 minut.
Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, jajko, szklanka mąki l szczypta soli i cukru. Nadzienie: twaróg, brzoskwinie w puszce, łyżka rumu, czekolada.
Ser wymieszaj z drobno pokrojonymi brzoskwiniami, rumem oraz cukrem. Składniki na ciasto wymieszaj i usmaż naleśniki. Posmaruj je przygotowanym serem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią naleśniki oraz większe kawałki brzoskwiń ułożone na talerzu