Śniadanie na trawie
Maj rozpocznij w rytmie slow food. Śniadanie zjedz na świeżej, soczyście zielonej trawie w cieniu kwitnących jabłoni. Przy akompaniamencie szumu drzew zawartość piknikowego kosza zamieni się w prawdziwą ucztę.
Weekendowe późne śniadanie spróbuj choć raz zamienić w rodzinny piknik, a przekonasz się, jak przyjemne może być świętowanie majówki. Nie szukaj wymówek, maj z soczyście zieloną trawą sprzyja slow food jak żaden inny miesiąc w roku. W domu na pewno znajdziesz jakiś koc, a na piknikowy kosz zawsze możesz zaadaptować niedawno odkurzony wielkanocny koszyk albo spakować kanapki do papierowej torby. Na świeżym powietrzu chrupiące spring rolls, niespiesznie popijane domową rabarbarową lemoniadą, smakują wyśmienicie, najprostsze babeczki są najlepszym deserem na świecie. Pod kwitnącą jabłonią czas płynie wolniej, lektura bardziej wciąga, szum wiatru jest najpiękniejszą muzyką.
Menu
Rabarbarowa lemoniada z imbirem
Jedna porcja: 1,5 zł
Spring rolls ze szparagami
Jedna porcja: 3,5 zł
Bhan mi z grillowanymi boczniakami
Jedna porcja: 4,5 zł
Muffiny z truskawkami i kruszonką
Jedna porcja: 1,5 zł
Bhan mi to wietnamska wersja nadziewanej bagietki. W ciepłe dni grillowane mięso lepiej zastąpić boczniakami lub bakłażanem.
Stopień trudności: dla początkujących
1. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki o szerokości bagietki.
2. Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym, sokiem z limonki i miodem.
3. Dokładnie wymieszaj marynatę z grzybami i odstaw na godzinę.
4. Grilluj grzyby przez 2 min z każdej strony na średnim ogniu.
5. Kapustę poszatkuj, marchewkę i kalarepę obierz i pokrój w słupki.
6. Składniki marynaty mieszaj, aż cukier się rozpuści.
7. Zalej warzywa marynatą i odstaw na godzinę.
8. Bagietkę podziel na cztery części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki posmaruj majonezem doprawionym ostrym sosem.
9. Na spodniej części bagietki ułóż porcję odsączonych z zalewy pikli, następnie boczniaki, skrop je pozostałym sosem majonezowym.
10. Na wierzchu rozłóż zioła i posiekaną na cienkie plasterki paprykę. Przykryj kanapkę górną częścią.
Przygotowanie spring rolls jest łatwiejsze od zrobienia kanapki. Jedyne, co musisz mieć, to świeże warzywa, o które wiosną nie musisz się martwić, i trochę cierpliwości.
Stopień trudności: Dla średnio zaawansowanych
1. Składniki sosu wymieszaj.
2. Warzywa umyj. Szparagi połam na kawałki długości 4 cm. Marchewkę potnij na wstążki obieraczką do warzyw. Kalarepę pokrój w słupki.
3. Tempeh obsmaż na oleju, a gdy się zrumieni, skrop sosem sojowym i syropem klonowym. Pokrój w paski.
4. Dymkę posiekaj.
5. Przygotuj miskę z ciepłą wodą i deskę, na której będziesz zwijać spring rolls.
6. Każdy arkusz papieru ryżowego mocz około 10 sek. w wodzie. Następnie przełóż go na deskę i wygładź zmoczonymi w wodzie dłońmi.
7. Na środku wyłóż porcję ziół i warzyw, formując podłużny cienki prostokąt. Na wierzchu połóż plaster tofu.
8. Przykryj wnętrze częścią ryżowego arkusza, który leży po twojej stronie, i mocno zawiń do środka oba boki, po prawej i lewej stronie.
9. Na końcu zwiń roladkę ciasno do końca w kierunku pozostałego fragmentu arkusza. Podawaj spring rolls od razu z sosem.
Zobacz także:
Na piknikowy deser wybierz łatwe w przygotowaniu muffiny. Babeczki będą gotowe w niecałą godzinę.
Stopień trudności: dla początkujących
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (160 st. C przy termoobiegu). Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
2. Wszystkie składniki kruszonki rozetrzyj w dłoniach, aż dokładnie się połączą. Wstaw do lodówki.
3. Wymieszaj suche składniki.
4. Jogurt zmiksuj z bananem. Wmieszaj rozpuszczone masło i rozbełtane jajka.
5. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i suche składniki, dokładnie wymieszaj, by się połączyły.
6. Masą wypełnij przygotowane foremki. Na wierzchu każdej babeczki rozsyp porcję kruszonki.
7. Piecz muffiny przez 20-25 min, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
Rabarbar jest najsmaczniejszy właśnie o tej porze roku. Ma wówczas bajecznie różowy kolor. Rabarbarowe eksperymenty rozpocznij od prostej lemoniady.
Stopień trudności: dla początkujących
1. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki.
2. Dodaj cukier, wodę, sok z cytryny, umyty i pokrojony w plasterki imbir.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min, aż rabarbar się rozpadnie.
4. Przelej przez sito wyłożone gazą. Wystudź. W gorące dni podawaj z lodem.
Dominika Wójciak
PANI 5/2016
Zobacz także: