Reklama

Reklama

Śniadanie na trawie

Maj rozpocznij w rytmie slow food. Śniadanie zjedz na świeżej, soczyście zielonej trawie w cieniu kwitnących jabłoni. Przy akompaniamencie szumu drzew zawartość piknikowego kosza zamieni się w prawdziwą ucztę.

Weekendowe późne śniadanie spróbuj choć raz zamienić w rodzinny piknik, a przekonasz się, jak przyjemne może być świętowanie majówki. Nie szukaj wymówek, maj z soczyście zieloną trawą sprzyja slow food jak żaden inny miesiąc w roku. W domu na pewno znajdziesz jakiś koc, a na piknikowy kosz zawsze możesz zaadaptować niedawno odkurzony wielkanocny koszyk albo spakować kanapki do papierowej torby. Na świeżym powietrzu chrupiące spring rolls, niespiesznie popijane domową rabarbarową lemoniadą, smakują wyśmienicie, najprostsze babeczki są najlepszym deserem na świecie. Pod kwitnącą jabłonią czas płynie wolniej, lektura bardziej wciąga, szum wiatru jest najpiękniejszą muzyką.

Reklama

Menu

Rabarbarowa lemoniada z imbirem
Jedna porcja: 1,5 zł
Spring rolls ze szparagami
Jedna porcja: 3,5 zł
Bhan mi z grillowanymi boczniakami
Jedna porcja: 4,5 zł
Muffiny z truskawkami i kruszonką
Jedna porcja: 1,5 zł


Bhan mi z grillowanymi boczniakami

Bhan mi to wietnamska wersja nadziewanej bagietki. W ciepłe dni grillowane mięso lepiej zastąpić boczniakami lub bakłażanem.

Stopień trudności: dla początkujących

Czas przyrządzenia: 30 minut+marynowanie
Składniki dla: 4

Składniki

  • długa bagietka
  • 8 łyżek majonezu
  • 1/2-1 łyżka ostrego sosu chili
  • garść listków kolendry
  • garść listków bazylii
  • garść listków mięty
  • 2 zielone papryczki chili lub jalapeño

Składniki Piklowane warzywa

  • 1/4 główki białej kapusty
  • marchewka
  • kalarepa

Składniki Marynata

  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Składniki Grillowane boczniaki

  • 200 g boczniaków
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1/2 limonki (możesz go zastąpić cytryną)
  • łyżka miodu
  • sól

1. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki o szerokości bagietki.
 2. Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym, sokiem z limonki i miodem.
3. Dokładnie wymieszaj marynatę z grzybami i odstaw na godzinę.
 4. Grilluj grzyby przez 2 min z każdej strony na średnim ogniu.
5. Kapustę poszatkuj, marchewkę i kalarepę obierz i pokrój w słupki.
 6. Składniki marynaty mieszaj, aż cukier się rozpuści.
 7. Zalej warzywa marynatą i odstaw na godzinę.
8. Bagietkę podziel na cztery części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki posmaruj majonezem doprawionym ostrym sosem.
 9. Na spodniej części bagietki ułóż porcję odsączonych z zalewy pikli, następnie boczniaki, skrop je pozostałym sosem majonezowym.
 10. Na wierzchu rozłóż zioła i posiekaną na cienkie plasterki paprykę. Przykryj kanapkę górną częścią.



Spring rolls ze szparagami

Przygotowanie spring rolls jest łatwiejsze od zrobienia kanapki. Jedyne, co musisz mieć, to świeże warzywa, o które wiosną nie musisz się martwić, i trochę cierpliwości.

Stopień trudności: Dla średnio zaawansowanych

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki :

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 marchewki
  • kalarepa
  • 200 g tempeh lub zwartego tofu
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • garść listków bazylii
  • garść listków mięty
  • pęczek dymki

Składniki na sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • posiekana papryczka chili
  • łyżeczka masła orzechowego

 1. Składniki sosu wymieszaj.
 2. Warzywa umyj. Szparagi połam na kawałki długości 4 cm. Marchewkę potnij na wstążki obieraczką do warzyw. Kalarepę pokrój w słupki.
3. Tempeh obsmaż na oleju, a gdy się zrumieni, skrop sosem sojowym i syropem klonowym. Pokrój w paski.
 4. Dymkę posiekaj.
5. Przygotuj miskę z ciepłą wodą i deskę, na której będziesz zwijać spring rolls.
 6. Każdy arkusz papieru ryżowego mocz około 10 sek. w wodzie. Następnie przełóż go na deskę i wygładź zmoczonymi w wodzie dłońmi.
 7. Na środku wyłóż porcję ziół i warzyw, formując podłużny cienki prostokąt. Na wierzchu połóż plaster tofu.
8. Przykryj wnętrze częścią ryżowego arkusza, który leży po twojej stronie, i mocno zawiń do środka oba boki, po prawej i lewej stronie.
9. Na końcu zwiń roladkę ciasno do końca w kierunku pozostałego fragmentu arkusza. Podawaj spring rolls od razu z sosem.

Zobacz także:


Muffiny z truskawkami i kruszonką

Na piknikowy deser wybierz łatwe w przygotowaniu muffiny. Babeczki będą gotowe w niecałą godzinę.

Stopień trudności: dla początkujących

 

Czas przyrządzenia: 20 minut+20-25 minut pieczenia
Składniki dla: 12

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • dojrzały banan
  • 300 g truskawek
  • 3 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

Składniki Kruszonka

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (160 st. C przy termoobiegu). Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
 2. Wszystkie składniki kruszonki rozetrzyj w dłoniach, aż dokładnie się połączą. Wstaw do lodówki.
3. Wymieszaj suche składniki.
 4. Jogurt zmiksuj z bananem. Wmieszaj rozpuszczone masło i rozbełtane jajka.
 5. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i suche składniki, dokładnie wymieszaj, by się połączyły.
 6. Masą wypełnij przygotowane foremki. Na wierzchu każdej babeczki rozsyp porcję kruszonki.
7. Piecz muffiny przez 20-25 min, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.



Rabarbarowa lemoniada z imbirem

Rabarbar jest najsmaczniejszy właśnie o tej porze roku. Ma wówczas bajecznie różowy kolor. Rabarbarowe eksperymenty rozpocznij od prostej lemoniady.
Stopień trudności: dla początkujących

 

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4-8 łyżek cukru
  • 1,5 l wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • korzeń imbiru (o długości 3 cm)

1. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki.
 2. Dodaj cukier, wodę, sok z cytryny, umyty i pokrojony w plasterki imbir.
 3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min, aż rabarbar się rozpadnie.
 4. Przelej przez sito wyłożone gazą. Wystudź. W gorące dni podawaj z lodem.

Dominika Wójciak

PANI 5/2016

Zobacz także:


Tekst pochodzi z magazynu

PANI

Reklama

Reklama

Reklama