Soczewica po marokańsku
Składniki
na 4 porcje
- 20 dag brązowej soczewicy
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 2 cukinie
- 40 dag pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 1 czerwona papryczka chili
- sól, kmin rzymski, pieprz cayenne
1. Soczewicę moczyć kilka godzin. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec posolić. Odcedzić.
2. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki. Cukinie pokroić w plastry, cebulę i czosnek posiekać, chili pokroić w plasterki (pestki usunąć). Pomidory pokroić, dodać sól, kmin i pieprz cayenne.
3. Pokrojone warzywa wymieszać z soczewicą i pomidorami wraz z zalewą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec 40 min w temp. 180°C. Podawać w naczyniu do zapiekania udekorowane posiekaną natką pietruszki. Na talerzach każdą porcję udekorować kleksami jogurtu.