Reklama

Soczewica po marokańsku

Składniki na 4 porcje

  • 20 dag brązowej soczewicy
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 2 cukinie
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól, kmin rzymski, pieprz cayenne

1. Soczewicę moczyć kilka godzin. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec posolić. Odcedzić.

2. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki. Cukinie pokroić w plastry, cebulę i czosnek posiekać, chili pokroić  w plasterki (pestki usunąć). Pomidory pokroić, dodać sól, kmin i pieprz cayenne.

3. Pokrojone warzywa  wymieszać z soczewicą i pomidorami wraz z zalewą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.  Piec 40 min w temp. 180°C. Podawać w naczyniu do zapiekania udekorowane posiekaną natką pietruszki. Na talerzach każdą porcję udekorować kleksami jogurtu.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy