Soczewica: Zdrowie na talerzu

Soczewica to źródło witamin i białka. Powinna być obecna w diecie przyszłych mam, ponieważ jest bogata w kwas foliowy. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki.

Soczewica to źródło  potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego
Soczewica to źródło potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego Picsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag soczewicy
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryczka chili
  • pierś z kurczaka
  • łyżka marmolady pomarańczowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Czosnek i cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Wrzuć soczewicę i podsmaż. Wlej pomidory z zalewą oraz 2 szklanki wody, dopraw cynamonem i posiekanym chili. Gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie al dente. Wrzuć kawałki podsmażonego kurczaka i marmoladę. Dopraw solą i pieprzem. 

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas