Składniki:
600 g filetów z soli (4 filety po 150 g)
250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
oliwa do formy
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka
Świeży szpinak umyj i wrzuć na minutę do wrzątku, a następnie odcedź.
Mrożony szpinak rozmroź i osącz na sitku. Szpinak przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozłóż na dnie wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Na szpinaku ułóż umyte i osuszone filety z soli.
Przygotuj sos: Na patelni rozpuść masło, oprósz je mąką i zrób zasmażkę.
Wlej mleko i przypraw według uznania. Gotuj, mieszając, około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Rybę polej sosem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Podawaj z ryżem lub białym pieczywem.
Czas przygotowania 45 minut
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"