Reklama

Sola w sosie pamarańczowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 3 łyżki mąka
  • 1 łyżka cukier
  • 4 łyżki zimne masło
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kapary
  • 1 sztuka pomarańcza
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 80 dag filety z soli

Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu około 1 minutę. Zmniejszyć płomień, rybę obrócić i dosmażyć jeszcze 2-4 minuty. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Przygotować sos: do garnka wlać sok z pomarańczy, podgrzać. Małymi porcjami dodawać masło, skórkę pomarańczową, kapary i natkę. Delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ryby polać przygotowanym sosem, krótko podgrzać. Przełożyć na podgrzane talerze. Udekorować cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej i plasterkami cytryny lub pomarańczy.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy