Sola w sosie pamarańczowym
Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu około 1 minutę. Zmniejszyć płomień, rybę obrócić i dosmażyć jeszcze 2-4 minuty. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Przygotować sos: do garnka wlać sok z pomarańczy, podgrzać. Małymi porcjami dodawać masło, skórkę pomarańczową, kapary i natkę. Delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ryby polać przygotowanym sosem, krótko podgrzać. Przełożyć na podgrzane talerze. Udekorować cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej i plasterkami cytryny lub pomarańczy.