Spaghetti z oliwkami i rukolą
To danie przygotujesz w 20 minut.
Składniki
- 5 pomidorów
- 3-4 gałązki bazylii
- 12,5 dag rukoli
- 5 dag zielonych oliwek
- 5 dag małych czarnych oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 40 dag makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Umyć rukolę, listki sałaty osuszyć, porwać na kawałeczki. Do miseczki włożyć pomidory, oliwki, rukolę i bazylię. Skropić je oliwą oraz octem balsamicznym. Posypać solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Przemieszać i odstawić na bok, by smaki przeniknęły się. 2W garnku zagotować posoloną wodę. Włożyć makaron, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku, zachować 5-6 łyżek wody z gotowania spaghetti. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem i zachowaną wodą. Przed podaniem udekorować listkiem bazylii.
Zobacz także: