Spaghetti z pastą harrisa
Harissa to bardzo ostra arabska pasta z chili i czosnku. Możesz zrobić ją sama, miksując te składniki i dodając oliwę.
Składniki
- 1 opakowanie spaghetti
- 25 dag mięsa mielonego
- 3 czerwone papryki
- 10 dag suszonych pomidorów
- 3 cebule
- 3 łyżeczki pasty harissa
- 20 dag pomidorków cherry
- 5 dag tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, kurkuma
- liście rukoli do dekoracji
1 godz. 10 min
4
Cebule obrać, papryki umyć. Rozłożyć na blasze, piec 40 min w temp. 175°C. Papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Suszone pomidory namoczyć w ciepłej wodzie.
Mięso podsmażyć na oliwie. Upieczone warzywa zmiksować z suszonymi pomidorami, wodą, w której się moczyły i pastą harissa, doprawić, wymieszać z mięsem. Do sosu dodać umyte i przekrojone na połówki pomidorki, podgrzać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać serem i rukolą.