Reklama

Spaghetti z pastą harrisa

Harissa to bardzo ostra arabska pasta z chili i czosnku. Możesz zrobić ją sama, miksując te składniki i dodając oliwę.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 3 czerwone papryki
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 łyżeczki pasty harissa
  • 20 dag pomidorków cherry
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, kurkuma
  • liście rukoli do dekoracji

Cebule obrać, papryki umyć. Rozłożyć na blasze, piec 40 min w temp. 175°C. Papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Suszone pomidory namoczyć w ciepłej wodzie.

Mięso podsmażyć na oliwie. Upieczone warzywa zmiksować z suszonymi pomidorami, wodą, w której się moczyły i pastą harissa, doprawić, wymieszać z mięsem. Do sosu dodać umyte i przekrojone na połówki pomidorki, podgrzać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać serem i rukolą.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy