Sposób na sandacza

W daniach tych zamiast sandacza może wystąpić sola, limanda lub tilapia.

Sandacz z cukinią
Sandacz z cukinią123RF/PICSEL

Zapiekany na cukinii

Składniki na 4 porcje: 3 cukinie (ok. 60 dag), 1 cebula, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 200 ml wytrawnego białego wina, 4 filety z sandacza, 75 dag ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 cytryna.

Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cukinię wraz z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem, chwilę gotować. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Na warstwie warzyw rozłożyć kawałki sandacza i skropić je drugą łyżką oliwy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekać około 20 minut. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Skórkę pociąć w cieniutkie paseczki, a z cytryny wycisnąć sok.

Sok cytrynowy wymieszać z resztą oliwy, paseczkami skórki cytrynowej, natką pietruszki, czosnkiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na upieczonych kawałkach ryby. Ziemniaki odcedzić. Podawać jako dodatek do sandacza na cukinii. Danie udekorować odłożoną natką.

Sandacz
Sandacz123RF/PICSEL

Z cytrusowo-cebulową nutą

Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryczka chili, 4 cebule, 60 dag pomarańczy, 1 pomelo, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 75 ml białego octu winnego, sól, pieprz, 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2,5 dag drobno pokruszonego karmelu z brązowego cukru, 10 dag brązowego cukru, 8 filetów z sandacza, 2,5 dag sklarowanego masła, 3 gałązki natki, plasterki pomarańczy.

Cebule obrać, posiekać. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, strączek pociąć w plasterki. Pomarańcze obrać (usunąć również wewnętrzną białą błonę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z owocem pomelo. Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem.

Skórkę z limonki, pokrojony miąższ cytrusów, czosnek, chili i cebulę wymieszać, pokropić winnym octem i sokiem pomarańczowym. Wymieszać, dołożyć pokruszony karmel i odstawić na godzinę.

Cukier brązowy wsypać do rozgrzanego garnka i skarmelizować. Do garnka włożyć przygotowane wcześniej składniki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 45 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki sandacza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony. Rybę udekorować natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Podawać z sosem.

Ryba z ryżem
Ryba z ryżem 123RF/PICSEL

Z ryżem, fasolką i marchewką

Składniki na 4 porcje: 40 dag zielonej fasolki szparagowej,  35 dag marchewki, 16 dag mieszanego ryżu: białego i dzikiego, 8 filetów z sandacza, sok wyciśnięty z 1 cytryny, biały pieprz, sól, 2 dag mąki, 1 łyżka oleju, 250 ml mleka, 250 ml bulionu warzywnego, 1-2 łyżki błyskawicznej jasnej zasmażki, skórka z 1 cytryny, szczypta cukru, pół pęczka koperku, cząstki cytryny do ozdoby.

Ryż wrzucić na posolony wrzątek, gotować 18-20 minut. Fasolkę oczyścić. Marchewki obrać, rozkroić wzdłuż, pokroić w półplasterki.

Fasolkę i marchewkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować około 8 minut. Filety rybne skropić połową soku z cytryny. Posypać solą i pieprzem. Na chwilę odstawić do macerowania, potem oprószyć z obu stron mąką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć po 2-3 minuty. Mleko zagotować z bulionem. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Gotować minutę. Przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i resztą soku z cytryny. Ugotowany ryż i warzywa odcedzić, wyłożyć na talerze. Obok położyć kawałki usmażonej ryby. Polać sosem. Posypać posiekanym koperkiem. Danie ewentualnie udekorować cząstkami cytryny.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas