Sprawdzony przepis na domowy lukier. Idealnie gładki i biały jak śnieg
W przypadku bożonarodzeniowych ciast ważny jest nie tylko smak, ale również estetyka. Tradycyjną i efektowną dekoracją świątecznych wypieków jest lukier. Przygotowany z kilku prostych składników nadaje makowcom i pierniczkom niepowtarzalny wygląd. Wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis na lukier, a twoje wypieki staną się ozdobą wigilijnego stołu.

Składniki
- 200 g cukru pudru
- odrobina wody
- 4-5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny
Ty też uważasz, że słodkie wypieki najlepiej smakują z dodatkiem lukru? W takim razie nie kupuj go w sklepie, tylko zrób sama w domu.
Zacznij od przesiania cukru pudru za pomocą sitka. Nie zapominaj o tym, by stopniowo przez sitko do miski po to, aby nie powstały grudki.
Powoli dodawaj do niego sok z cytryny, przez cały czas ucierając lukier tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Jeśli uznasz, że twój lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.
W przeciwnym razie dołóż odrobinę cukru pudru.
Zobacz także: