Strucla z orzechami
Pyszny deser z orzechami w roli głównej.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy z drożdżami. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko z drożdżami, mieszamy. Następnie łączymy z jajem i masłem, wyrabiamy. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
2. Pistacje, orzechy i migdały siekamy. W rondlu zagotowujemy śmietankę z miodem, wsypujemy bakalie i gotujemy na wolnym ogniu okołu 5 minut, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x40 centymetrów. Rozprowadzamy na nim 3/4 masy orzechowo-śmietanowej, pozostawiając centymetr z dłuższego boku. Zwijamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką, przekładamy do niej struclę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie pieczemy około 45 minut w 175ºC. Wyciągamy z blachy, przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
3. Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki mleka i energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Smarujemy nim wierzch ciasta pozwalając, by ściekał po bokach strucli. Całość wykańczamy pozostałą masą bakaliowo-śmietanową.
Zobacz także: