Strudel ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, warto więc je wykorzystać w kuchni. Co powiecie na owoce zanurzone w chrupiącej tarcie albo śliwkową strudel?
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć jednolite, elastyczne i nieklejące się ciasto. Odłóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Wymieszaj z cukrem z cynamonem. l Na suchej patelni upraż bułkę, dodaj masło i cukier.
3. Stolnicę oprósz mąką i jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Następnie rozciągaj dłońmi, aby stało się prawie przezroczyste i zyskało wymiary ok. 60 x 90 cm.
4. Ciasto polej roztopionym masłem i wzdłuż krótszego boku wyłóż śliwki. Zwiń w rulon, a końce podwiń pod spód. Wierzch i boki posmaruj tartą bułką z masłem.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.
Zobacz także: