Strudel ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, warto więc je wykorzystać w kuchni. Co powiecie na owoce zanurzone w chrupiącej tarcie albo śliwkową strudel?
Składniki
- 375 g mąki pszennej + do podsypywania
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
- 8 łyżek cukru z cynamonem
- 35 g roztopionego masła
- posypka: l 50 g masła
- l 1/2 szklanki bułki tartej
- l 2 łyżki cukru
na posypkę
- 50 g masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć jednolite, elastyczne i nieklejące się ciasto. Odłóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Wymieszaj z cukrem z cynamonem. l Na suchej patelni upraż bułkę, dodaj masło i cukier.
3. Stolnicę oprósz mąką i jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Następnie rozciągaj dłońmi, aby stało się prawie przezroczyste i zyskało wymiary ok. 60 x 90 cm.
4. Ciasto polej roztopionym masłem i wzdłuż krótszego boku wyłóż śliwki. Zwiń w rulon, a końce podwiń pod spód. Wierzch i boki posmaruj tartą bułką z masłem.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.
Zobacz także: