Strudel ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, warto więc je wykorzystać w kuchni. Co powiecie na owoce zanurzone w chrupiącej tarcie albo śliwkową strudel?

Strudel ze śliwkamis
Strudel ze śliwkamis123RF/PICSEL

Składniki

  • 375 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek
  • 8 łyżek cukru z cynamonem
  • 35 g roztopionego masła
  • posypka: l 50 g masła
  • l 1/2 szklanki bułki tartej
  • l 2 łyżki cukru

na posypkę

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć jednolite, elastyczne i nieklejące się ciasto. Odłóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

2. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Wymieszaj z cukrem z cynamonem. l Na suchej patelni upraż bułkę, dodaj masło i cukier.

3. Stolnicę oprósz mąką i jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Następnie rozciągaj dłońmi, aby stało się prawie przezroczyste i zyskało wymiary ok. 60 x 90 cm.

4. Ciasto polej roztopionym masłem i wzdłuż krótszego boku wyłóż śliwki. Zwiń w rulon, a końce podwiń pod spód. Wierzch i boki posmaruj tartą bułką z masłem.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas