Sushi z ziemniaków i szaszłyki z ciasta francuskiego

Składniki
- 16 szt. pomidorki koktajlowe
- koperek
- 16 szt. czarne oliwki
- 1 płat mrożone ciasto francuskie
- 8 plastrów wędzony łosoś
- 16 szt. zielone oliwki
- 1 łyżka sezam
- 16 szt ziemniaki
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- 2 łyżki pasta z oliwek (tapenada)
7 i wiecej osób
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ciasto francuskie rozmrozić i wykrawać serduszka i gwiazdki, ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec 10 minut.
Ziemniaki odcedzić obrać. Koperek posiekać, sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szczypiorek zblanszować. Ziemniaki zawijać w plasterki łososia i obwiązywać szczypiorkiem. Wystające czubki ziemniaków ściąć, powierzchnię cięcia posmarować oliwą, posypać sezamem i koperkiem. Oliwki napełnić zieloną tapenadą. Nadziewać na szpadki na przemian z pomidorkami i ciastem francuskim.