Suszone pomidory
Zalane aromatyczną ziołową oliwą, są wspaniałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, makaronów i sałatek. Teraz, zimą lepsze niż świeże!
Sięgnij po nie, jeśli lubisz kuchnię włoską. Ich wyjątkowy smak przypomni ci lato. Łatwo je przyrządzić, są bogate w wartościowe składniki, np. potas i witaminę C.
Suszone w słońcu są najpyszniejsze, ale w naszym klimacie lepiej przyrządzić je w piekarniku. Nawet teraz, w zimie, jeśli kupimy dojrzałe, mięsiste (najlepiej podłużne) pomidory i damy im dojrzeć przez kilka dni w domu.
W sałatce z kurczakiem
Jako farsz do mięsą
Pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z pomidorami, fetą i szpinakiem. Natnij polędwiczkę w połowie i rozłóż. Rozbij z obu stron, posól. Na jednym brzegu ułóż suszone pomidory, a na nich plastry fety. Na patelni zblanszuj liście szpinaku z czosnkiem i solą, i jeszcze ciepłe ułóż na fecie. Zwiń mięso w rulon, usmaż, po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do170°C na pół godziny.
Włosi uwielbiają połączenie makaronu ugotowanego al dente z drobiem, świeżą pietruszką lub bazylią, prażonymi ziarnami słonecznika i suszonymi pomidorami. Mięso (indyk, kurczak) solimy, pieprzymy, obsypujemy oregano i curry, smażymy na patelni pokrojone w kostkę. Na drugiej suchej patelni prażymy słonecznik.
Do ugotowanego makaronu dodajemy mięso, uprażony słonecznik, pokrojoną natkę pietruszki i suszone pomidory pokrojone w paski. Za świetny sos może służyć oliwa z pomidorów.