Świąteczne ciasta z bakaliami
Nie tylko piernik i makowiec powinien nam się kojarzyć ze świętami. Podczas choinkowego spotkania nie możne zabraknąć pełnego owoców keksu albo orzechowca.
Tę chałkę można upiec wcześniej, pokroić i zamrozić. A potem odgrzać w tosterze lub w piekarniku.
Składniki: 70 g rodzynków, 50 ml rumu, 1 laska wanilii, 50 ml mleka, 450 g mąki pszennej, torebka budyniu waniliowego, 1 proszek do pieczenia, 150 g masła, 150 g cukru pudru, 2 jajka, 250 g miękkiego twarogu (chudego), masło i mąka krupczatka do formy, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do nasiąknięcia. Miąższ z laski wanilii mieszamy z mlekiem. Mąkę przesiewamy wraz z budyniowym proszkiem i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy jajka, twaróg i waniliowe mleko. Na koniec mąkę i rodzynki. Mieszamy.
Przygotowaną formę, najlepiej o o kształcie chałki, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki: 350 g owoców kandyzowanych (kiwi, mango), łyżeczka tartej skórki z cytryny, 4 łyżki białego rumu, 2 jajka, 100 g drobnego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 125 g mąki pszennej typ 550, 1 proszek do pieczenia, sól, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, 100 g mączki kokosowej, tłuszcz i mąka do formy, 150 g polewy z białej czekolady.
Przygotowanie: 2/3 owoców kandyzowanych drobno kroimy, mieszamy w misce ze skórką z cytryny i rumem. Odstawiamy na godzinę. Jajka ubijamy z 2 łyżkami gorącej wody, cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i gałką muszkatołową, potem owoce z rumu i mączkę kokosową, a na końcu olej.
Przygotowaną formę na keks napełniamy ciastem. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150ºC. Gotowy keks zostawiamy w formie, aby nieco przestygł, letni wyjmujemy i czekamy, aż zupełnie wystygnie. Rozgrzaną, płynną polewą smarujemy keks, na wierzchu układamy resztę owoców kandyzowanych i czekamy, aż polewa zastygnie.
Nasza rada: Dodawane do ciast bakalie warto obsypać mąką. Taka otoczka spowoduje, że bakalie nie opadną.
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 75 g masła, 80 g orzechów włoskich, 80 g migdałów, 50 g pistacji, 100 g daktyli, 50 g kandyzowanej papai, 100 g cukru pudru do posypania.
Przygotowanie: Pokruszone czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. W ciepłej czekoladzie rozpuszczamy masło. Orzechy, migdały i pistacje kroimy dość grubo, a daktyle i papaję drobno siekamy. Wszystkie bakalie mieszamy z czekoladą.
Papier do pieczenia o długości 30 cm posypujemy warstwą cukru pudru i rozprowadzamy na nim ciepłą masę czekoladową. Masę zwijamy w wałek, owijamy papierem, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Papier usuwamy, a powierzchnię ponownie posypujemy cukrem pudrem. Kroimy w plastry.
Składniki: Ciasto: 80 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek), 180 g mąki tortowej, 6 jajek, 150 g cukru. Posypka: 120 g drobnego cukru, 50 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek), olej do smarowania. Krem: 300 ml mleka, torebka budyniu waniliowego w proszku, 3 łyżki drobnego cukru, 250 g masła.
Przygotowanie: Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy z mąką. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając orzechy z mąką. Masę wykładamy na tortownicę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170ºC.
Posypka: Cukier topimy na karmel, do którego wsypujemy orzeszki. Mieszankę rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia. Gdy posypka zastygnie, kruszymy ją np. wałkiem lub tłuczkiem.
Krem: Z mleka, budyniu i cukru gotujemy gęsty krem. Chłodny miksujemy z miękkim masłem. Ciasto kroimy na 3 blaty. Blaty, wierzch i boki złożonego tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzechową posypką. Dekorujemy według uznania, np. kremem, małymi bezami itp.