1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i seler, smaż mieszając przez 4 minuty.
3. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
4. Dodaj goździki, cynamon, orzechy, żurawinę, morele, tymianek i imbir - smaż mieszając około minuty.
5. Wrzuć wszystko z patelni do dużej miski i dodaj skórkę z pomarańczy i bułkę tartą.
6. Obierz kiełbasę ze skórki i dodaj razem z pietruszką do owocowej mikstury. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
7. Weź blachę do pieczenia (18-20 cm) i nasmaruj tłuszczem.
8. Połóż 7 plastrów boczku na dnie blachy tak, żeby wystawały i kolejne 7 tak samo, tylko w drugą stronę (chodzi o to, żeby później można było je zawinąć tak, by utworzyły "dach" nad farszem)
9. Ułóż farsz na dnie i równomiernie rozprowadź.
10. Zawiń farsz w boczek i delikatnie uklep.
11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut.
12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz.
Można podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Serwuj na tacy udekorowanej imbirem konserwowym, wiśniami w lukrze i liśćmi laurowymi.
Wskazówka: Cały urok tego dania polega na tym, że można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić lub przygotować dzień - dwa przed podaniem, a kiedy zaczniesz je podgrzewać, cały dom wypełni się cudownym aromatem. Domową bułkę tartą zrób z czerstwego chleba, wrzucając go po prostu do miksera lub ścierając na tarce.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network