Szarlotka cesarska
Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na szarlotkę, może skusisz się na małą, pyszną odmianę.
Składniki
- 8 małych jabłek
- kilka łyżek konfitury, np. porzeczkowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 g masła
- 1 jajko
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz. Przekrój je na pół i wytnij gniazda nasienne. Oprósz odrobiną cukru pudru. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie zlej sok, a jabłka osusz papierowym ręcznikiem. Wydrążone miejsca napełnij konfiturą.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj masło, jajko i serek homogenizowany. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj 1/3 ciasta i wylep nim dno natłuszczonej tortownicy. Piecz 10-12 minut w 200°C.
3. Na podpieczonym spodzie poukładaj jabłka - nadzieniem do dołu. Pozostałe ciasto rozwałkuj na większy placek. Ułóż go tak, aby pokrywał wierzch i brzegi szarlotki (albo zrób z niego gęstą kratkę). Piecz jeszcze 40-45 minut w 180°C.
Zobacz także: