Reklama

Szarlotka cesarska

Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na szarlotkę, może skusisz się na małą, pyszną odmianę.

Składniki

  • 8 małych jabłek
  • kilka łyżek konfitury, np. porzeczkowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz. Przekrój je na pół i wytnij gniazda nasienne. Oprósz odrobiną cukru pudru. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie zlej sok, a jabłka osusz papierowym ręcznikiem. Wydrążone miejsca napełnij konfiturą.

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj masło, jajko i serek homogenizowany. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj 1/3 ciasta i wylep nim dno natłuszczonej tortownicy. Piecz 10-12 minut w 200°C. 

3. Na podpieczonym spodzie poukładaj jabłka - nadzieniem do dołu. Pozostałe ciasto rozwałkuj na większy placek. Ułóż go tak, aby pokrywał wierzch i brzegi szarlotki (albo zrób z niego gęstą kratkę). Piecz jeszcze 40-45 minut w 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy