Szarlotka na rubinoli pachnąca cynamonem
Smakowita szarlotka z jabłek odmiany rubinola według przepisu Ewy Wachowicz. Piękny zapach w całym domu gwarantowany!

Składniki
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 4 żółtka
na masę jabłkową
- 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
na pianę
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru pudru
Przepis pochodzi z 315. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.