Szaszłyki jarskie

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 strąk czerwona papryka
  • sól
  • 1 strąk żólta papryka
  • 2 sztuki biała cebula
  • 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 kalarepka
  • 1 sztuka brokuł
  • pieprz
  • 1 sztuka cukienia
  • zioła prowansalskie
3-4 osób

Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Strąki myjemy, kroimy w większe kawałki.

Cukinię i kalarepkę myjemy, obieramy i tniemy na plasterki o szerokości 2,5 cm. Obrane cebule tniemy w krążki, a brokuł dzielimy na różyczki.

Wszystkie warzywa naprzemiennie nabijamy na metalowe szpadki lub drewniane patyczki uprzednio namoczone w wodzie. Skrapiamy oliwą z oliwy, prószymy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na 25-30 minut odstawiamy w chłodne miejsce.

Szaszłyki układamy na lekko natłuszczonych aluminiowych tackach grillowych. Często obracając, opiekamy ze wszystkich stron.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas