Reklama

Szaszłyki z kaczką i figami

Poleca Ben Tish!

Składniki:

8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości

350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki

4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków

500ml soku pomarańczowego

100ml białego octu winnego

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.

2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Reklama

3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.

4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.

5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.

Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00), w którym prezentujemy przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu.

Wypróbuj też:

Pieczony łosoś Siby

Przepisy pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy