Składniki:
8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
500ml soku pomarańczowego
100ml białego octu winnego
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.
2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.
4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.
5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.
Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00), w którym prezentujemy przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu.
Wypróbuj też:
Przepisy pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.